Six Human Needs Psychology

De kernelementen persoonlijk leiderschap, de zes basisbehoeften van de mens en cognitieve gedragstherapie staan centraal binnen de methode van Coaches Inc. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden als je resultaat wilt behalen én behouden.

Volgens Tony Robbins, de bekendste life-coach ter wereld, heeft ieder mens zes basisbehoeften; The Six Human Needs. Het maakt niet uit wie je bent, waar je woont of hoe oud je bent, al het menselijke denken en doen is te herleiden naar deze zes basisbehoeften. Het Human Needs model geeft ons motief aan en leert ons, in combinatie met dat wat wij willen bereiken, waarom wij iets doen. Mensen handelen dus bewust en onbewust zo dat één, of meer, van de onderstaande behoeften bevredigd worden:

1. Zekerheid: de behoefte aan veiligheid, stabiliteit, regelmaat, voorspelbaarheid, controle, continuïteit en comfort.

2. Onzekerheid/spanning: de behoefte aan variatie, verrassingen, uitdaging, chaos, avontuur, verandering en nieuwigheid.

3. Geldingsdrang: de behoefte om betekenisvol, speciaal, trots en gewild te zijn.

4. Liefde/connectie: de drang naar affectie, emotionele hechting, liefde, compassie, empathie en acceptatie.

5. Groei: de drang naar emotionele, spirituele of intellectuele groei.

6. Contributie aan iets buiten jezelf: de drang om te geven, te zorgen, te beschermen en service te verlenen aan anderen of de maatschappij.

Volgens Tony Robbins beïnvloeden de bovenstaande menselijke behoeften onze diepste motivaties en bepalen zij hoe wij onze beslissingen en acties gedurende ons hele leven prioriteren. Het Human Needs model is dan ook bij uitstek geschikt om negatieve patronen te doorbreken. Het levert namelijk inzicht op in het ‘waarom’ van een bepaalde handeling en wat dit iemand voor iemand betekent.

Tony Robbins stelt dat ieder persoon voldoende noodzaak ervaart om in ieder geval aan de eerste vier behoeften te voorzien. Aan minimaal twee van deze waarden wordt zelfs zeer veel prioriteit gegeven. Deze twee waarden vormen de belangrijkste drijfveren voor een mens. Welke twee waarden dit zijn, is voor iedereen verschillend.

Pas wanneer alle behoeften evenveel aandacht krijgen, is er sprake van een compleet en gebalanceerd leven. De laatste twee behoeften, groei en contributie, noemt Tony de ‘Needs of the spirit’. Volgens het Human Needs model ervaar je enkel puur en diep geluk wanneer je deze twee behoeften voldoende aandacht geeft.

Anthony J. Mahavorick

Anthony J. Mahavorick, beter bekend als Tony Robbins, is een Amerikaanse coach, spreker en schrijver. Hij had een lastige jeugd met weinig geld, een moeder die aan verdovende middelen verslaafd was en hij is opgevoed door meerdere vaders. Desondanks zette hij zijn psychisch lijden om in iets positiefs en begon hij op zijn 25e met het geven van seminars over ‘Neuro Linguïstisch Programmeren’ (NLP). Dit komt neer op praktische psychologie waar jij jezelf zo kunt veranderen dat je weer controle krijgt over je leven. Inmiddels heeft Robbins verschillende boeken geschreven, waaronder Unlimited Power en Awaken the Giant Within. Daarnaast is hij auteur van motiverende audioboeken, zoals Personal Power II, Get the Edge en Lessons in Mastery.